12 tradycyjnych potraw wigilijnych

Z czym kojarzy nam się Wigilia? Z pierwszą gwiazdką, choinką, pastorałkami i odświętną wieczerzą, do której o zmierzchu zasiada przy świątecznym stole cała rodzina. Jednak zanim domownicy będą mogli zajadać się świątecznymi rarytasami przygotowanymi przez panią domu trzeba się nieźle utrudzić by upichcić 12 wigilijnych dań.

Dlaczego właśnie 12 potraw? 12 to liczba symboliczna. Oznacza 12 apostołów, którzy nie tylko towarzyszyli Jezusowi podczas jego ziemskiej wędrówki i nauczania, ale także razem z nim zasiedli do ostatniej wieczerzy. Dwunastka to także 12 miesięcy oraz 12 znaków zodiaku. Liczba 12 powszechnie uchodzi za cyfrę przynoszącą powodzenie i szczęście.

Kiedy rodzina odmówi tradycyjną świąteczną modlitwę, kiedy zostanie odczytany stosowny fragment Pisma Świętego i kiedy podzielimy się opłatkiem – pora zasiąść do wigilijnego stołu. Świąteczną ucztę rozpoczynamy od podania zup. I tutaj pojawia się od wieczny dylemat niejednej pani domu – grzybowa czy barszcz? Zazwyczaj domownicy dzielą na pół swoje gusta, część rodziny preferuje grzybową podaną np. z łazankami, część czerwony barszczyk z uszkami. Jeśli nie wiesz którą potrawę podać ugotuj obie zupy. Nie muszą to być duże ilości dań, ważne natomiast, że wszyscy goście będą zadowoleni, w końcu Wigilia jest tylko raz do roku. Jeśli natomiast przygotujesz więcej barszczu lub grzybowej będziesz mogła podać ją na obiad w pierwszy bądź drugi dzień świąt (zupa nie straci na smaku, wręcz przeciwnie będzie jeszcze lepsza).

Po zupie pora na pierogi z grzybami. Często do farszu na wigilijne pierogi dodaje się także kapustę i kminek. Co ciekawe ten ostatni składnik zbawiennie wpływa na trawienie, o które kiedy jak kiedy, ale w święta warto zadbać. Pierogi podajemy z cebulką uprzednio pokrojoną w kosteczkę i lekko oszkloną na tłuszczu.

Kolejna świąteczna potrawa to kapusta z grzybami. W wielu polskich domach podaje się ją razem z rybą (najbardziej znany jest oczywiście słynny karp) oraz pure z ziemniakami. Alternatywą dla kapusty z grzybami może być kapusta przyrządzana z grochem.

Po tych sycących daniach pora na słodkości. Czołowym świątecznym daniem na słodko są kluski z makiem. W niektórych domach podaje się także kotleciki z ryżu oraz zupę z migdałami. W Wigilię do picia serwuje się kompot z suszonych owoców; śliw, pomarańczy, jabłek.

Pamiętajmy o tym, że w święta nietrudno o przejedzenie się. Warto stosować się do prostej zasady: wszystkiego po trochu.